İzmir Protez Diş
Kaybedilen dişlerin yerine koyulan diş protezi kişiye özel olarak üretilir ve hastanın kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen diş protezinin kişinin ağzına tam uyum sağlaması, doğal görünmesi ve kolay kullanım özelliğine sahip olmalıdır. Diş protezi, kayıp edilen bir ya da birkaç diş yerine kullanılabileceği gibi tüm dişlerin yerine de kullanılabilir. Bununla birlikte diş protezi uygulamalarında hastanın ağzında kalan mevcut dişlerin korunması önceliklidir. Diş protezi, kişinin kemik rengine en uygun tonda üretilir böylece kişinin protez diş rengi, doğal bir görünüme sahip olur.
Protez Diş Çeşitleri
- Sabit Protezler: Kron-Köprü gibi yapıştırmalı protezlerdir.
- Hareketli Protezler: Total ya da bölümlü protezlerdir.
- İmplant Üstü Protezler: Sabit ya da hareketli protezlerdir.
Sabit Protezler
- Tek kronlar: Tek dişin kaplanması şeklindedir.
- Köprüler: Eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanmasıdır.
- İmplant Üstü Protezler: Çeneye yerleştirilen vida ve protezlerdir.
Hareketli Protezler
- Total Protezler: Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. Çoğunlukla ileriki yaşlarda kullanılır.
- Parsiyel Protezler: Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.
- Hasas Tutuculu Protezler: Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kancası olmayan metal destekli protezlerdir.
İmplant Üstü Protezler
- Sabit Protezler: Bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlardır.
- Hareketli Protezler: Tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezlerdir.
Sabit Protezlerin
Yapım Aşamaları
Nelerdir?
Sabit protezlerin son halini alması ortalama 4 seanslık bir tedaviyi içermektedir.
-Preparasyon ve Ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak restorasyon miktarı kadar küçültülüp laboratuvar modeli ve işlemleri için bütün ağzın ölçüsü alınır. Renge, hasta ve hekim ortak karar verir.
-Alt Yapı Provası: Model üzerinde hazırlanan zirkonyum ya da metal alt yapının ağız ortamında provası yapılır.
-Porselen Prova: Laboratuvarda hazırlanan porselenin çevre diş ve dokularla ilişkisi kontrol edilir. Estetik ve renk olarak uyumu kontrol edilir. Son olarak hastanın onayı alınır ve sonrasında cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir.
-Cila ve Simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon son kez ağızda denenir, herhangi bir problem yok ise, hastanın onayı alındıktan sonra restorasyon diş üzerine sabitlenir son olarak yapıştırıcılar sertleştikten sonra artıklar temizlenir.
Zamanla, proteziniz yıpranacak ve bu nedenle düzeltilmesi, yeniden yapılması veya yeniden yerine oturtulması gerekecektir. Ayrıca siz yaşlandıkça, ağzınız da doğal olarak değişecektir. Bu değişiklikler, protezlerinizin gevşemesine yol açmakla birlikte, çiğnemeyi güçleştirip dişetlerinizi tahriş edecektir. Bu yüzden yılda bir kere protezlerinizin muayenesi için hekimlerimize görünmeniz gerekmektedir.
Hareketli protezlerin temizlenmesi çeşitli temizleme malzemeleri ile yapılmaktadır. Su içerisine konan eriyen tablet aracılığıyla protezler temizlenmektedir. Eğer protez temizleme aracı mevcut değilse diş fırçası veya protez fırçası ile protez temizlenebilir. Bununla birlikte hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez temizlenip yerine tekrar takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp ağzını çalkalaması yeterli olmaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığınız İçin
Her 6 ayda bir İzmir Konak’ta bulunan Dent OG Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi ziyaret etmeyi unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.