Gülüş Tasarımı Nedir?
Çeşitli nedenlerle estetik açıdan görünümü bozulmuş olan ağız ve dişlerin, hastaların ihtiyaçları ve istekleri göz önünde bulundurularak doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemine gülüş tasarımı denmektedir. Gülüş tasarımı, multidisipliner bir yaklaşım olup birden fazla işlemin birlikte uygulanması ile gerçekleştirilmektedir.
Gülüş Tasarımı İşlemleri Nelerdir?
Hastaların estetik açıdan istek ve ihtiyaçları birbirinden farklı ve özel olduğu için yapılacak olan işlemler de yine danışana özel olarak belirlenmektedir. Yapılacak işlemler belirlenirken danışanın; yaşı, yüz hatları ve beklentileri gibi birçok farklı faktör dikkate alınmaktadır.
İlk olarak çürük ve sorunlu dişler ve diş etleri tedavi edilir. Bu adımı diş temizleme işlemi takip eder.
Ardından hastanın esas ihtiyaçlarını göre farklılık gösterir. Sıklıkla uygulanan tedaviler şunlardır:
- Diş eti estetiği (gingivektomi),
- Diş beyazlatma (bleaching),
- Diş eksikliklerinin implant veya protez uygulamaları ile giderilmesi,
- Porselen lamine ve kaplama uygulaması,
- Zirkonyum kaplama
- Ve ortodonti yani tel tedavileridir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı nasıl yapılır? Hazırlık Süreci Hastanın estetik beklentilerinin ve ihtiyaçlarının hem doğru anlaşılması hem de belirlenmesi gülüş tasarımı tedavisinde çok önemlidir. Hastadan alınan ölçüler sayesinde modeller hazırlanır ve bu modellerin üzerinde problemler belirlendikten sonra buna göre bir tedavi planı çıkarılır. Sonrasında hastaların ağız içi ve yüz fotoğrafları üzerinden bilgisayar ortamında ölçümlemeler yapılarak, planlanan işlemlerin yüz şekline uyumu hesaplanır.
Tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek en yakın fotoğraflar, hasta ağzının aslına uygun şekilde hazırlanan geçici örnekler ile hastaya sunulduktan sonra yapılacak işlemlere dair son karar verilir.
Tedavi Süreci Planlamalar tamamlandıktan sonra ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmadığı takdirde öncelikle diş etlerindeki seviye bozuklukları düzeltilir.
Diş eksiklikleri varsa planlanan implant işlemleriyle birlikte gerekli görülen diğer cerrahi uygulamalar da gerçekleştirilir. Cerrahi uygulamaların ardından iyileşme dönemi tamamlanınca ihtiyaç duyulursa diş beyazlatma işlemi uygulanır. Bu işlemler sonrasında dişlerdeki görsel ve biçimsel bozukluklar gerek görülürse estetik kompozit dolgular sayesinde düzeltilir.
Eğer bu yöntem yeterli gelmez ise porselen lamine ve kaplamalar ya da zirkonyum kaplamalar uygulanır. Porselen lamine uygulamaları gerçekleştirilirken dişlerde ya hiç aşındırma yapılmaz ya da minimal seviyelerde aşındırmalar gerçekleştirilir.
Porselen ya da zirkonyum uygulamalar gerekli görülürse, provalarda hastanın fikirleri alınarak çeşitli değişiklikler gerçekleştirilebilir. Tüm bu diş ve diş eti uygulamaları esnasında ve provalarında, dudak şekli ve konturu göz önünde bulundurulur daha sonrasında hedeflenen tasarıma son hali verilir. Gülüş Tasarımının Ardından Gülüş tasarımı sırasında medikal estetik uygulamalarından da yararlanılabilir. Yüze uygulanan dermal dolgu ve benzeri tedavilerle gülüş daha da ön plana çıkarılabilmektedir.
Ağız ve diş sağlığınızın kontrolü için her 6 ayda bir İzmir Konak’ta bulunan Dt. Ozan Güner Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi ziyaret etmeyi unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.