İzmir Diş Dolgusu

Çürümüş, kırılmış ya da çatlak olan dişlere uygulanan tedavi yöntemine dolgu işlemi denir. Çürümüş dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesine devam etmesi amacıyla çeşitli işlemler ve maddelerle diş restore edilir. Beklemeden, zaman kaybetmeden uygulandığında bu yöntem, dişi tamamen kaybetmeyi engeller. 

Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

  • -Dişte meydana gelen çürüklerde,
  • -Kırık dişlerde,
  • -Çatlak diş onarımında sıklıkla dolguya başvurulur.

Dolgu Çeşitleri

Hastanın, ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda seçebileceği birden fazla dolgu çeşidi bulunmaktadır. 

Amalgam (Gümüş) Dolgular

Kompozit Dolgular

Kompozit dolgular, birbirinden farklı maddelerin bir araya gelmesinden birleşmesinden oluşur. Plastik olarak şekil verilebilir ve ultraviole ışığı ile sertleşir. Günümüzde rutin olarak uygulanan dolgu materyalidir. Çürüklerde ise diş içi boşaltılıp temizlenir. Sonra kompozit reçine karımı içerisine doldurulur ardından donması beklenir. Büyük boşlukların doldurulması için pek önerilmez çünkü yapısı fazla dayanıklı değildir. 

 İnlay-Onlay Porselen Dolgusu

Çürük diş dokusu çıkartıldıktan sonra oluşan boşluğun bu yöntemle doldurulmasına inlay, tüberkül adı verilen çıkıntıların da hasara uğrayıp, ortadan kalktığı durumlarda kaybedilen diş yapısını tekrar oluşturularak yapılan dolgu yöntemine ise onlay adı verilir. İnlay ve onlay dolgular hastalıklı bir dişin restorasyonuna ve korunmasına önemli katkı sağlayan uygulamalardır. Bu dolgular tamamen kişiye özeldir. Hastanın dişinden ölçü alınarak yapılan inlay ve onlay dolgular için günümüzde en çok kompozit ve porselen gibi malzemeler tercih edilmektedir. Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeler yapmaya imkân sunarken, inley ve onlay dolgular olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular leke tutmadığı için renk değişimi görülmez.

Dolgu Yapım Aşaması

İlk olarak dolgu uygulanacak bölge röntgen çekilerek tespit edilir. Sonrasında teknolojik aletler ile dişin içi boşaltılıp çevresi ve içi temizlenir. Uygulanacak madde hekim tarafından hazırlanır. Ardından temizlenen diş içerisine doldurulur. Kısa sürede donması için makine kullanılır. Yapım işleminin ardından hasta ağzını açıp kapar ve hareket ettirir. Rahatsız edici bir yer varsa hekimimiz inceltme, kesme, alçaltma gibi işlemleri uygulayarak dolguya son şeklini verir.