İzmir Diş Röntgeni
Diş röntgeni, dişlerin, kemik ve dişetlerinin X ışını yardımıyla detaylı görüntüsünün elde edilmesidir.
Ne Amaçla Diş Röntgeni Çekilir?
Diş röntgeni, diş hekiminin, dişler ya da çenelerle ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı olan bir yöntemdir. Örneğin, ağız içi muayene ile sadece büyük çürükler teşhis edilebilirken, röntgenle başlangıç çürükler, ağızdaki apsenin hangi dişten kaynaklandığı, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilmektedir.
Kaç Çeşit Diş Röntgeni Çekilebilir?
Diş röntgenleri panoramik ve pireapikal olarak ikiye ayrılır. Panoramik röntgen çekilirken ağız içine aperey yerleştirilmesi gerekmezken, periapikal röntgen için belli bir bölgeye ağız içine aparey yerleştirilerek röntgen çekilir.
Diş Röntgeni Hamileler İçin Zararlı Mıdır?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen makinelerinde radyasyon çok düşük seviyede olmasına rağmen hamilelerde röntgen çekiminden kaçınılmalıdır ve gerek olmadıkça risk almamak için röntgen çekim odalarına girilmemelidir. Eğer acil bir tedavi için mecburen röntgen filmi çekilmesi gerekiyorsa, anneye özel koruyucu önlük giydirilmeli, hızlı film kullanılmalı ve düşük doz uygulaması yapılmalıdır.
Diş Tomografisi Nedir?
Diş tomografisi, X ışını kullanılarak incelenmek istenilen bölgenin kesitsel görüntüsünün elde edildiği bir yöntemdir. Diş tomografisi; net, ayrıntılı ve volümetrik görüntüleme olanağı sağlar. Diş tomografisinin klasik diş röntgeninden en önemli farkı, 3 boyutlu görüntü sağlamasıdır. Bu uzunluk, genişlik ve derinlik de dahil üç boyutlu görüntüleme sağlayan tomografi sayesinde tüm dişlerin, çene kemiğinin ve hava yolunun etrafının görüntüsü elde edilir. Diş tomografisi, çeşitli diş hastalıklarının teşhis ve tedavisinde yol göstericidir. Bu tomografiyle, çene eklemini değerlendirmeye yönelik çekimler de yapılabilmektedir.
Diş Tomografisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
- -Çene bölgesinde ağrı, lezyon, travma, kırık şüphesi olan hastalar,
- -Kanal tedavisi gereken kemik grefti ihtiyacı olan hastalar
- -Dental implant planlama ve geri alınma durumlarında,
- -Gömülmüş ya da yerinden oynamış dişleri değerlendirmede operasyon gereken vakalarda,
- -Damak yarığı olan hastalarda,
- -Cerrahi kılavuz istenen durumlarda,
- -Önemli anatomik belirteç ve yapıların ameliyat öncesi ve sonrası görüntülenmesinde,
- -Mandibular kanala veya sinüs tabanına olan mesafelerin tespitinde,
- -Kök kanallarının ölçümü, konfigürasyonu ve görünümünün değerlendirilmesinde,
- -Apikal periodontit, çene kistleri çene ekleminin görüntülenmesinde,
- -Protez yapılacak hastalarda cerrahi planlamada kullanılır.
Diş Tomografisinin Avantajları Nelerdir?
Diş tomografisi, daha iyi görüntü kalitesi ve daha yüksek doğruluk oranı sağlayarak üç boyutlu bakış imkânı verir böylece kemik ve yumuşak dokuların net görüntüsü elde edilir. Geleneksel diş röntgenlerinden farklı olarak, diş tomografisi ile hem kemik hem de yumuşak doku kolayca taranır. Diş tomografisi daha doğru teşhis ve incelikli bir tedavi planı oluşturulmasına olanak sağlar çünkü hastanın ağzının ve dişlerinin kapsamlı bir görünümü elde edilir.