Yirmilik Dişler

Yirmilik dişler, çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleridir. Diş gelişimi, bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan üstte ve altta onar olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlar. Ardından genelde 9 yaşından itibaren süt dişleri yavaş yavaş dökülürler ve yerlerini yetişkin dişlerine bırakırlar. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin ana dişlerinin 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir.

20 Yaş Dişleri Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?

  • Toplamda 4 adet olan 20 yaş dişleri genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Fakat çoğu zaman gömülü kalmaları durumda gömülü dişlerin durumu ancak diş doktorlarımızın yapacağı kontrollerde çekilen röntgen incelemelerinde görülebilir.

20 Yaş Diş Belirtileri Nelerdir?

  • Çenesinde yeterli alan bulunan bireylere 20 yaş dişleri olması gerektiği gibi çıkar ve sağlıklı bir şekilde gelişir, herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz. Fakat çoğu bireyin yirmilik dişleri, çenede alan olmadığı için sorun yaratır. 17-25 yaş aralığındaki bireylerde belirtilen semptomların büyük bir kısmı yirmilik dişler ve bu dişlerin yol açtığı komplikasyonlardan kaynaklanır. Yaygın belirtiler şunlardır:

20 Yaş Dişlerini

Çektirmek

Gerekir Mi?

Çene yapısı uygun olan, yirmilik dişler için büyük azı dişlerinin arkasında yeterli çıkış alanı bulunan bireylerde bu dişler herhangi bir sorun yaratmaz ancak çoğunlukla yirmilik dişlerin çıkması için çenede yeterli alanı bulunmayan birey sayısı da oldukça fazladır. Buna bağlı olarak yarı ya da tam gömülü olan dişler, şiddetli ağrı, apse yapabilir hatta çene yapısını bozup çevresindeki diğer dişlerin sağlığını da tehlikeye atabilir. Bu nedenle birçok yirmilik dişin cerrahi operasyonla alınması gerekmektedir. Yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması durumunda diş doktorlarımızı ziyaret ederek dişlerin durumu öğrenilmeli gerekirse tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Eğer çene yapısı uygunsa yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez fakat eğer yirmilik dişler çene yapısına nedeniyle yanlış açı ile çıkıyorlarsa diş etine gömülü şekilde kalabilir ve dışarıdan bakıldığında görünmeyebilirler. Gömülü yirmilik diş olarak adlandırılan bu dişler genellikle sebep oldukları ağrılarla kendilerini belli ederler. Çene ve diş yapısının olumsuz etkilenmemesi, apse gibi istenmeyen sorunların önlenebilmesi için düzenli olarak diş doktorlarımızın muayenesinden geçilmelidir. Düzenli diş muayenesi ile yirmilik dişlerin çıkmaya başlaması ile gelişimi takip edilebilir, bir olumsuzluk olması halinde ağız ve diş sağlığı zarar görmeden dişler çekilebilir.

Yirmilik diş semptomlarını gösteren bireylerde, ağız ve diş muayenesinde tüm ağız ve çene röntgeni çekilir. Çekilen bu röntgen tüm dişlerin kökleriyle birlikte kemik yapıları, açıları ve gömülü dişler hakkında net verilerin elde edilmesini sağlar. Dışarıdan görünmeyen, yatay olarak çıkmış ya da yarı gömülü olan tüm yirmilik dişler röntgende incelenir. Röntgen sonrasında çekilmesi gereken dişler tespit edildikten sonra sıradan bir diş çekimi şeklinde mi yoksa cerrahi operasyonla mı alınması gerektiği konusunda karar verilir. Bazı gömülü dişler enfeksiyon, kist oluşumu gibi sorunlara da sebep olabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olursa diş çekiminden önce bunlara yönelik ilaç tedavileri uygulanması gerekebilmektedir.

Yirmilik diş ameliyatının ne şekilde gerçekleştirileceği tamamen dişin konumuna göre kararlaştırılır. Yirmilik dişin, diş eti içerisinde yer aldığı, diş köklerinin de çene kemiğinin içinde gömülü halde olduğu durumlarda dişin tek parça halinde çıkarılması genellikle mümkün olmamaktadır. Bu durumda çekilecek olan yirmilik diş, doktorumuz tarafından birkaç parçaya ayrılır ve bu şekilde çekilir. Diğer bir yöntem ise dişin çekilebilmesi için diş etinde kesi açılır böylece bu kesi yardımıyla diş çok daha rahat bir şekilde çekilebilir. Diş çekildikten ve bölge temizlendikten sonra diş etine dikiş atılır. Bu dikişler operasyondan belirli bir süre sonra doktorlarımız tarafından alınır. Bu cerrahi işlemler ağız ve çene cerrahlarımızın uzmanlık alanındadır. Lokal anestezi altında yapılan ameliyatın ne kadar süreceği dişin konumuna ve çekilecek diş sayısına göre farklılık gösterebilmektedir. Yirmilik diş ameliyatı sonrasında ameliyat bölgesinde belirli bir süre boyunca kan sızıntısı olması normaldir. 

Ameliyat bölgesinde pıhtılaşmanın sağlanması için hekimlerimizin önerdiği süre boyunca yemek yenmemeli ve su içilmemelidir. Operasyon sonrasında bölgede şişlik ve anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte ağrılar gelişebilir. Bu durumda hekimlerimizin reçetelediği ağrı kesiciler kullanılabilir. Çekim sonrası dişin çekildiği bölgeye elle ya da dille dokunulmamalı ve yemek yerken ağzın diğer tarafı kullanılmalıdır. Kanamayı artıracağından ilk 24 saat boyunca sigara içilmemelidir. Şişliklerin dindirilmesi için buz kompreslerinden yararlanılabilir.

Eğer siz de yirmi yaş diş ağrısı yaşıyorsanız diş hekimlerimize başvurarak muayeneden geçebilirsiniz. Bu yirmi yaş dişlerinizin zamanında çekilmesini sağlayarak diğer dişlerinizin zarar görmesini önleyerek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.