İmplant Diş Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi, diş eksikliğinde uygulanan en başarılı tedavilerden biridir.  Eksik diş veya çeşitli sebeplerden kaybedilmiş dişler için uygulanan implant tedavisinde kullanılan malzeme titanyumdur. Bu malzeme silindirik bir yapay diş köküdür. İmplant, cerrahi operasyon ile çene kemiği içerisine yerleştirilir.

İmplant Uygulamasına Karar Verirken

  • Bir veya birden fazla diş eksiliğinde uygulanan bu uygulama, son 15 yıldır gittikçe popülerleşen bir tedavi haline gelmiştir. İmplant yaptırmaya karar verirken hasta doktorunu araştırarak seçmeli, seçtikten sonra doktoruyla düşünce ve isteklerini paylaşmalıdır. Böylece hastaya en uygun tedavi yöntemi ve şekli planlanacak ve tedavinin hem başarı hem de memnuniyet oranı artacaktır.

İmplant Diş Tedavi Planı

  • Ağız sağlığınız implant uygulamanızın başarısını doğrudan etkilemektedir. Buna bağlı olarak önceki diş eksikliğinin sebebi öğrenilmeli, kemik ve ağızın genel durumu değerlendirilmeli varsa uygulama öncesinde ağızda bulunan periodontal hastalıklar tedavi edilmelidir. Ağız ve dişler implant uygulamasına hazır hale geldiğinde yapılması, implantınızı uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır.

Çene Kemik Yapısı ve İmplant

İmplant uygulaması kemik içerisine yapay diş kökünü koyma işlemidir. Lokal anestezi uygulandıktan sonra implantın yapılacağı bölgedeki diş eti hafifçe kaldırılır ve kemiğe ulaşılır. Bu bölgenin yeterli genişlik ve yükseklikte olması gerekmektedir. Kemiğin yetersiz bulunduğu durumlarda bazen kemik genişletme bazen de kemik tozu gibi yardımcı uygulamalar yapılmaktadır.

Tek Diş Eksikliğinde Implant Uygulaması Nasıl Yapılır?

Tek diş implant uygulamasında, diğer tedavilerde uygulanan boş bölgenin yanındaki dişleri aşındırma prosedürüne implant tedavisinde gerek yoktur. Bu da hastaya rahatlığı ve sağlığı açısından büyük avantaj sağlamaktadır. İmplant tedavisinde, boş olan bölgenin kemiğine implant vidası yerleştirilir ve bunun üzerine tek bir kaplama yapılır. Tek diş eksikliğinde implant uygulanabilmesi için o bölgede yeterli boşluk bulunmasıyla birlikte implant vidasının çapı ve boyu ile uyumlu bir kemik olması implant uygulaması için yeterlidir.

Birden Fazla Diş Eksikliğinde Implant Uygulaması Nasıl Yapılır?

İmplant kaybedilmiş dişlerin bulunduğu alanda sabit köprü restorasyonlarına imkân tanır. Özellikle tümüyle dişsiz ağızlarda, hastayı takılıp çıkarılabilen protezlerden kurtaran bir yöntemdir. Bir diş eksikliğinde bir implant, iki dişin eksik olduğu durumlarda ise iki adet implant uygulaması yapılmaktadır. 3 diş eksik olan bölgede ise iki implant vidası üzerine üç dişin kaplaması konulur. Ağız içerisinde boşluğun ve yerleştirilen implantın özelliklerine bağlı olarak dört diş eksikliğinde iki implant üzerine dört diş koyulması da ağız ve kemik uyumuna göre mümkün olabilmektedir. Eksik diş sayısının fazla olduğu durumlarda yapılacak iyi bir tedavi planı ile iki veya daha fazla implant üzerine dişler konularak neredeyse doğal dişiniz gibi çiğneme fonksiyonu sağlayan sabit dişlere sahip olunabilmektedir.

Ağızda Hiç Diş Olmadığında İmplant Nasıl Yapılır?

Ağızda hiç diş bulunmadığı durumlarda yeterli kemik hacmi var ise sabit diş köprüleri yapılabilir ancak implant için yeterli alan bulunmadığında üst çeneye dört, alt çeneye de iki adet implant uygulanarak bunların üzerine takılıp çıkarılabilen hareketli diş protezleri takılır. İmplantlar proteze destek ve tutuculuk sağladıkları için implant üzeri protezlerin kullanımı, klasik diş protezlerinin kullanımına göre çok daha rahattır.

İmplant Uygulamasında Tedavi Süreci

Öncelikle, implant için röntgen ya da tomografi gibi hazırlıklar ve tedavi planlama aşaması tamamlanır. Hasta kliniği ikinci ziyaretinde cerrahi işlem gerçekleştirilir. Cerrahi işlem öncesi bölgesel anestezi uygulaması yapılır ve böylece implant işlemi esnasında acı ya da rahatsızlık duyulmaz. Hekim önceden planlanan bölgelere implantlar yerleştirilir ve iyileşme dönemi başlar. İmplant vidaları çene kemiği içerisine yerleştirildikten sonra hastanın durumuna göre alt çene için iki, üst çene için ise üç ay beklenir. İyileşme dönemini takip eden zamanda implant üzerine iyileşme başlıkları takılır. İyileşme başlıklarının takılması ve diş etinde iyileşmenin sağlanması için yaklaşık bir hafta beklenir.  Bu işlemden sonra implant üzeri için yapılacak protez veya köprünün ölçüsü alınır. Protezin uygulama süresi genellikle 1 ile 2 haftadır. İmplant üzerine diş görünümündeki protez takıldıktan sonra hasta artık kendi dişi gibi görünen  ve rahatlıkla kullanabileceği dişlerine kavuşmuş olur.